Tips om hemsidor

Fru S tipsar om hemsidor :)
www.sodarank.com
www.piercingfabriken.se

torsdag, april 30, 2009

Bo långt från all släkt bra och dåligt.

Nu vet jag varför jag valt att bosätta mig ca 50 mil från mina föräldrar! Vi anlände till mina föräldrar igår kväll runt 18.00 och när vi skulle gå och lägga oss vid 21.30 var jag redan så irriterad på min mamma att jag var på väg att sätta mig i bilen och åka dom 50 milen hem igen. Så jag har för typ 1000 gången konstaterat att det är otroligt skönt att bo så långt ifrån mina föräldrar. Det kanske låter lite hemskt. Men det finns en orsak till att jag flyttade hemifrån när jag var 16år. (Behöver jag säga att det var för att jag och mamma inte kom/kommer så bra överrens). Min man har kommit fram till att det till stor del beror på att min mamma söker konflikter hela tiden när hon pratar med mig. Det som är mest irriterande är att hon bara gör det när hon pratar med mig. Har ingen aning om varför men det är väl bara jag som är dum nog att börja skrika tillbaka.

Visst det hade varit skönt att ha någon som kunde vara barnvakt ibland (eller någon som inte har så fullt upp som dom som vi kan be om barnpassning nu alltid har det). Å andra sidan kan mina föräldrar vara själva med vår son i max 2 timmar och då måste han vara mätt, glad och man måste precis bytt blöja på honom. Ibland funderar jag på om dom verkligen haft barn själv.

Dessutom har jag åkt på världens jobbigast förkylning med en näsa som rinner konstant, ögonen rinner, har hosta, är hes och är så tjock i huvudet att jag inte vet var jag skall ta vägen och mitt uppe mitt förkylda helvete så har min mamma fått för sig att jag, min man och vår son skall kunna dela på en 90cm säng. GOOD LUCK säger jag bara!

/Fru S

fredag, april 24, 2009

Ny månad ny dagsbudget.

Idag kom föräldrapenningen så det är dags att göra en ny dagsbudget. Denna månaden ser det lite bättre ut än förra månaden.
Nästa vecka åker hela familjen till västkusten för att dels besöka våra familjer och vänner där och dels skall vi på släktträff på min morfars sida. Detta har gjort att vi beslutat att inte spara de 10% av våra löner som vi annars har som mål att göra. Vi har istället valt att sätta in pengarna på vårt buffertkonto så att vi har pengar att röra oss med under semestern.
Denna månaden införde vi även att 500kr var skall sättas in på vårt buffertkonto som skall gå till räkningar som vi får var tredje månad eller 1 gång om året. Allt för att underlätta i februari som är vår värsta räkningsmånad.
Det ser även ut som min man kommer få en ganska bra dagsbudget redan från början. Vi får väl se hur det blir i slutet av månaden, men som det ser ut nu så kommer det bli en ganska bra månad trots 1 veckas semester på västkusten :)

/ Fru S

onsdag, april 22, 2009

Nu börjar det bli lite panik...

Jag skall i början av maj börja söka jobb efter min föräldraledighet. Det hade varit skönt om jag hade haft ett jobb att gå tillbaka till men min fd arbetsgivare var som det flesta arbetsgivare. En gravid kvinna som har provanställning vill nästan ingen arbetsgivare ha att göra med. Dom vill inte ens ta i en med tång för man är för mycket problem. Vem fan skall driva vårt land i framtiden om inte våra barn. Hur som helst fick jag ingen förlängd provanställning på mitt fd jobb så nu är det snart dags att börja leta efter ett nytt jobb.

Jag har lite små panik om hur jag skall kunna hitta ett jobb alls. Det är inte bara det att jag måste hitta ett jobb som jag blir kallad på intervju på och som jag sedan får nej nej "problemet" är mycket större än så. Min man jobbar kvällar och helger han har dessutom precis fått chansen till en befordran och måste därför satsa 200% på sitt arbete den närmaste tiden vilket gör att jag måste hitta ett jobb som antingen har arbetstider 07.00-16.00 eller som ligger i närheten av där vi bor och då kan det fungera om jag jobbar 08.00-17.00 istället eller också ett jobb som bara är 50-75% och absolut inga kvällar eller helger. Det är alltså inte bara att söka alla jobb som finns utan jag måste hitta ett jobb som har bra arbetstider och som jag dessutom har möjlighet att få. Fan vilket pussel det är att ha barn med alla tider, hämtning och lämning på dagis m.m. Jag hittade ett jobb som skulle varit super bra för mig och som var exakt samma sak som jag gjorde på mitt förra jobb enda skillnaden var att det var ett annat företag, men arbetstiderna var 10.00-19.00 mån-fre så det kunde jag inte söka :(.

Så om någon har ett ledigt jobb att rekommendera eller kan fixa ett så hör av er ;)

/Fru S

tisdag, april 14, 2009

Stockholm inte lika stort som jag trott...

Jag har länge velat åka till IKEA och köpa en rullgardin som gör att det blir helt mörkt i vårt sovrum så att det blir lättare att få sonen att sova på kvällen. Dom senaste dagarna har han inte somnat förrän mellan 20.30-21.30 vilket är lite i senaste laget. Så idag åkte jag till IKEA för att se om dom hade någon som föll mig i smaken. För att ta mig dit måste jag åka först en buss och sedan byta i Norra Sköndal där jag måste vänta i allt från 15-10 min. Idag när jag var där började en dam/tant prata med mig hon tyckte att min son var söt och sedan kom hennes buss så vi hann inte prata så mycket mer. Sedan kom min buss och jag gick på. Som vanligt var det trångt som fan eftersom det redan stod en vagn på bussen.

Efter att ha varit på IKEA med en vän och henne son i några timmar så gick vi förbi Heron City och dumpade alla saker jag köpt i vår bil som stod där (min man jobbar i Heron City det var därför bilen var där). Jag och min vän skulle åka olika bussar så vi stod och väntade på hennes buss först och när den kommit och hon gått på så gick jag till min hållplats. Lite små irriterad såg jag att det stod en mamma och pappa med en syskonvagn som skulle med samma buss som mig vilket i praktiken betyder att jag skulle få vänta på nästa (30 minuter åt helvete). När bussen väl kom stod det redan en vagn på bussen vilket gjorde att jag fick plats men inte dom andra :). Till min stora förvåning var det samma mamma och henens två barn som var med när jag åkte till IKEA. Dessutom gick kvinnan som jag pratade med i Norra Sköndal i förmiddags på i Hökarängen och vi gick båda av i Norra Sköndal så vi pratade igen.

Stockholm är inte så stort som jag först trott :)

Det mest spännade som hände idag var väl att busschaffören körde fel strax efter Älvsjö station. Ett fel som snabbt rättades till. Shit vilket tråkigt liv jag måste ha om detta var det mest spännade som hände idag ;)

Min dagsbudget går tyvärr stadigt neråt. Det finns dock ljuspunkter i detta totala mörker. Mina pengar har denna månaden gått mest till mat. Och jag handlade för mindre än jag tänkt på IKEA idag (och det är en bedrifft ;)

lördag, april 11, 2009

Vi får era pengar ni tar vår tid!

Vi föds lyckligt omedvetna in i en värld där vårt enda mål med livet är ett byta vår tid mot pengar som vi sedan gör slut på för att någon annan skall kunna få dom för att dom bytt sin tid mot pengar. När vi fått pengarna vi bytt till oss med vår tid skall staten gå in och ta ca 30% av dom eftersom vi behöver skola, sjukvård, äldreomsorg m.m. Med hjälp av pengarna som staten tar skall vi sedan få pengar när vi är så gamla att vi inte längre kan byta vår tid mot pengar. När staten tagit sina pengar är det fritt fram att byta de pengarna som är kvar mot mat, kläder och allt annat vi behöver.

Vi är robotar som arbetar åt företagen och byter vår tid mot pengar för att kunna försörja oss och våra barn. Man kan inte byta till sig allt med hjälp av pengar, men mycket pengar ger en frihet och det är den friheten jag och min man strävar efter. Vi säger inte att vi kommer bli lyckligare eller få ett rikare liv genom att ha mycket pengar. Det vi säger är att vi vill inte byta vår tid mot pengar hur länge som helst. Vi vill leva lite också =)


/Fru S

fredag, april 10, 2009

Pratar bara ekonomi

Jag måste vara ganska tråkig person att umgås med då jag bara pratar ekonomi hela tiden. Min kära man har förstört mig =( Jag är nästan lika skadad när det gäller ekonomi som han är nu. Det enda skillnaden mellan oss just nu är väl att han tycker det är skoj att sätta sig in i vilka aktier man ev skall köpa så långt har jag inte kommit ännu =)

/Fru S

torsdag, april 09, 2009

Operera brösten

Jag sitter och tittar på ett program som handlar om människor som opererat brösten. Det är egentligen helt sjukt hur mycket pengar människor är beredda att spendera på att fixa brösten eller andra delar av kroppen som dom inte är nöjda med.
Det är jätte många i min omgivning som fått barn som redan några månader efter barnet var fött började prata på att när dom är färdig med att få barn skall dom fixa till brösten. Vilket jag kan förstå på sätt och vis. Jag har också fött barn och ammat så jag vet vad det gör med kroppen, men jag skulle aldrig lägga så mycket pengar på att fixa till min kropp. (säger jag nu).

/Fru S

onsdag, april 08, 2009

Städa lägenheten...

Jag har dom senaste dagarna varit ganska hängig efter en släng av magsjuka så jag har inte riktigt orkat med att städa och diska. Så idag var det dags att ta tag i kaoset. Eftersom jag är hemma själv med sonen idag så är det lite svårt att få gjort allt som måste göras. Min taktik för dagen var att dammsuga hela lägenheten och sedan plocka undan och ta diskberget när sonen sov. Till min stora förvåning så lyckades jag faktiskt med allt detta så nu ser lägenheten åter igen bra ut =)


/Fru S

Oväntade utgifter sänkte dagsbudgeten...

När jag räknade ut min dagsbudget för den här månaden så var det en del räkningar som dras med autogiro som inte hade dragits än vilket gjorde att dagsbudgeten inte stämde alls. Den sänktes inte med så mycket, men lite ledsamt var det när man trodde man hade mer att röra sig med än vad man egentligen har. Tur att jag upptäckte det så tidigit i månaden och inte i slutet. Så nu ligger jag på 88kr/dag vilket är lite i minsta laget, men eftersom min man är så duktigt med sina utgifter kan det hända att han får hjälpa till med lite mat i slutet av månaden.


/Fru S

måndag, april 06, 2009

Vackert väder!

Har precis kommit hem efter en promenad. Min tanke var att sonen skulle få det lite skönt och sova ute i friska luften, men som vanligt somnade han 5 min innan vi var hemma igen. Han har varit lite gnällig och inte velat äta någon mat i några dagar nu och igår kväll fick vi svaret på varför. Han spydde nämligen ner större delen av vår säng. När han var klar satte han sig upp mitt i sängen hur glad som helst och undrade varför mamma och pappa sprang omkring som två vimsiga hönor och försökte rädda det som räddas kunde från att bli ner kladdat av kräks. Så det var bara till att bada en väldigt glad bebis. Idag verkar han dock vara sitt vanliga glada jag och åt till och med nästan all gröt till frukost. Vi hoppas på att det är färdig spytt för den här gången eftersom jag hellre föder barn varje dag än är magsjuk.

Nej nu blir det en tidig lunch (passa på medan sonen sover) och sedan skall vi iväg och lämna tillbaka lite böcker på biblioteket och kollat upp vad det skulle kosta att laga bromsen på vår vagn och skall även försöka hinna förbi SATS och försöka frysa mitt medlemskap där eftersom jag inte har någon möjlighet att hinna dit nu i alla fall. Med lite tur får jag frysa det till i sep/okt så att sonen hinner börja på dagis och kanske blir lite mer ljudtålig så jag kan lämna honom på miniSATS. Efter att allt detta är avklarat bär det iväg till en kompis som också har barn och så blir det till att ut och gå igen =) Måste ju njuta av solen när det för en gångs skull vill titta fram =)

/Fru S

söndag, april 05, 2009

Köpa ny vagn eller laga den vi har?

I vintras när jag var ute med vår barnvagn så råkade jag vara lite för optimistisk när jag skulle köra över en lite för stor snödriva vilket ledde till att bromsen gick sönder. Den har fungerat mer eller mindre fram tills nu, men eftersom jag åker mycket buss så måste jag ha en broms jag kan lita på. Nu är den stora frågan om vi skall köpa ny vagn eller laga den vi har anledningen till att jag skulle vilja ha en ny vagn är för att jag vill börja jogga ("igen"). Innan jag blev gravid joggade jag och min man minst 3 dagar i veckan (detta var under våren/ sommaren 07) så vi höll inte på mer än några månader. Anledningen till att vi slutade var att jag dels fick ändrade arbetstider och sedan blev jag även gravid så vi la vårt joggande på hyllan. Jag har sedan i höstas varit jätte sugen på att börja jogga igen, men det är är ju inte så skoj att jogga på vintern precis så jag tänkte börja nu när värmen äntligen har kommit. Jag mådde väldigt bra psykiskt när jag tränade och kände att jag gjorde någon nytta och jag skulle verkligen behöva börja röra på mig, men eftersom min man jobbar mycket sena kvällar och vi har barn så finns det inte så mycket tid att träna på. Jag har därför varit iväg och kollat på lite joggingvagnar så att jag kan ta med sonen ut och träna så slipper jag anpassa mig så mycket efter min man. Jag var medveten om att allt som är till barn var dyrt, men jag tyckte att dryga 5000kr för en vagn man bara använder när man tränar var lite väl dyrt.
Så jag funderar på att köpa en ny vagn som jag kan använda både när jag tränar och som vanlig vagn. Jag har lite smått funderat på Carena Swing (se bild till vänster). Den kostar visserligen 2495kr, men det är minst halva priset mot vad jag sett joggingvangarna för och jag kan använda den både till träning och i vardagen. Min man tycker det är onödigt att köpa ny vagn eftersom den vi har fungerar bra och om vi lagar bromsen (vilket inte borde bli jätte dyrt) så kommer det vara jätte bra. Problemet med den vagnen vi har är väl att den absolut inte går att jogga med vilket kommer göra att jag är låst och inte kommer kunna ta mig ut och träna när jag vill. Men känner jag mig själv rätt så kommer jag antagligen ändå inte träna så mycket. Så en ny vagn kanske är helt onödigt. Usch jag känner mig så kluven. Det hade visserligen varit skönt med en vagn som är lätt körd (det är inte den vi har nu), men samtidigt känns det helt onödigt att köpa en vagn bara för att. Äsch får ta mig en funderare på det hela och se vad jag kommer fram till. Hur som helst blir det ingen ny vagn innan nästa lön då det absolut inte finns plats i dagsbudgeten med en utgift som är så stor.

/Fru S

Lite små deprimerande att handla mat...

Eftersom det är jag som betalar all mat i vår familj så gick jag med sonen till MAXI tidigare (trots dåligt väder skall tilläggas. Det regnade hela vägen). När jag kom ut ur affären var jag inte på speciellt bra humör. Det kändes inte som jag fick någonting och ändå kostade det 485kr och då köpte jag bara mat till oss ingenting till sonen. Det hade på något sätt känts skönare om jag fått 1 packet blöjor också för dom pengarna, men inte. Det börjar bli riktigt dyrt att handla mat, men egentligen spelar det ju ingen som helst roll hur mycket butikerna höjer priserna eftersom mat måste människor alltid ha för att överleva.

Nästa månad blir det snabbmakaroner och falukorv varje dag ;)

/Fru S

Sov morgon =)

Jag var helt inställd på att jag skulle få gå upp jätte tidigt idag, men så blev det inte =)
Igår var jag ute med sonen i det fina vädret i 5 timmar. Vi möte upp en kompis som har en son som bara är några dagar äldre än min son. Jag vet inte om det berodde på att det var väldigt varmt eller om min son bara var väldigt trött på att åka i vagnen för han var på ett riktigt dåligt humör och vägrade äta mat. Vatten gick ner, men inte maten. Vi gick till en lekpark vilket uppskattades av båda barnen. Sanden var speciellt skoj att stoppa i munnen så det enda vi vuxna sa var usch och fy och nej så får du inte göra. =)

Väl hemma var sonen super grinig så jag gav honom lite välling och han slocknade på 5 sek. Sedan sov han i 3 timmar vilket han nästan aldrig gör på dagen. Vid 19.00 när pappa kom hem så vaknade han och eftersom han sovit så länge på kvällen så trodde jag dels att det skulle bli svårt att få honom att somna för natten, men vid 21.00 somnade han igen utan protester. Han måste varit helt utmattad. Jag trodde även att han skulle vakna super tidigt idag för att han sov så mycket igår, men inte. Istället för att vakna 06.30 som är den vanligast tiden han vaknar på idag vaknade han 07.40 och mamma fick sig en liten chock =) En Trevlig överraskning måste jag säga att det var.

Idag ser det ut som det är lite sämre väder än igår, men med lite tur klarnar det under dagen så att vi får sol idag också! =)

/Fru S

lördag, april 04, 2009

Åka gratis på bussen i stockholm

Eftersom vi bor i Stockholm åker vi gratis på bussarna med barnvagn. I början av min föräldraledighet köpte jag ett busskort eftersom jag åkte mycket pendeltåg då, men när jag började räkna på hur ofta jag var tvungen att använda månadskortet för att det skulle löna sig så kommer jag fram till att jag var tvungen att åka in till Stockholm central minst 3 gånger i veckan för att det skulle löna sig och jag kom fram till att så många gånger åker jag inte till stan. Genom att bara åka buss sparar jag 700kr i månaden.

Visst är det skönt att åka gratis, men ibland blir man väldigt irriterad på hur man blir behandlad på bussen bara för att jag har med mig en barnvagn. Idag tex när jag åkte bussen hem så dels körde busschauffören som en idiot och sedan så stannade han jätte långt från trottoaren så att det var jätte svårt att komma både av och på. Kanske inte skall gnälla eftersom jag åker gratis, men det gör jag ju enbart för att jag har barnvagn med mig och sl inte kan garantera att jag får åka med bussen eftersom den kanske är full. Så egentligen har jag ju all rätt att gnälla!

Nä nu skiter vi i bussen och njuter av det fina vädret istället =)

/Fru S

Spara pengar till dåliga räkningsmånader

Alla familjer har sina dåliga räkningsmånader och för oss är det februari som är värst. Eftersom vi visste att februari är så dålig så hade vi från förra året lagt undan en hel del pengar för att vi skulle klara av att betala allt utan att behöva låna pengar. Att vi dessutom flyttade och fick en månad dubbelhyra och att vi var tvungna att laga bilen i februari detta året var ingen super höjdare. Vårt rörliga buffert konto gick ner till 0kr vilket kändes tungt, men vi behövde inte låna några pengar och vi behövde inte använda kreditkortet vi har.

För att februari nästa år skall bli lite mindre smärtsam så har vi beslutat oss för att lägga undan 500kr var i månaden till de räkningar vi får då. Detta skall vi börja med nästa månad.

Jag satt och räknade på nästa månads dagsbudget nu på morgonen och kom fram till att visst denna månaden var ingen höjdare, men att vi inte kommer ha så mycket mer nästa månad heller för vi har så höga fasta utgifter. När vi betalt alla räkningar, sparat 10% av lönen och lagt undan 500kr var till i februari nästa år så kommer jag ha 150kr/dag att rör mig med och min man 103kr. Vi får helt enkelt inse att vi inte har hur mycket pengar som helst att röra oss med och vi får därför anpassa oss efter våra inkomster iställer för att dra på oss mer utgifter =)

/Fru S

Jobba helg

Ännu en vecka har gått och nu är det helg. Denna helgen jobbar min man så det blir väl ingen jätte spännande helg precis. Skall dock gå ut i den fina vädret senare idag hade jag tänkt. Det är lika bra att passa på att gå ut när sonen skall sova på förmiddagen så "får man det gjort" ;). Jag har en förmåga att tänka att jag skall gå ut, men sedan går dagen bara och så har man inte gått ut alls för man varit för slö.

Nästa helg skall vi försöka fixa barnvakt till sonen både lördag och söndag (övernattning) så att vi kan göra något skoj själva. Det är jätte skoj med barn, men ibland är det skönt att vara själva också.

/Fru S

fredag, april 03, 2009

Fonder...

Även om jag och min man sparar tillsammans så har jag ingen som helst koll på vad han köper för aktier för pengarna. I min värld så "finns" inte pengarna som finns på vårt aktiekonto. Det är ganska skönt att inte veta om det går bra eller dåligt för våra aktier eftersom det är pengar som i min värld inte finns och då saknar jag dom heller inte. Kanske låter lite konstigt, men det är väl ungefär samma sak som att låta det dras pengar från ens konto i början av månaden för att då har man aldrig pengarna och då kan man heller inte sakna dom.

Hur som helst så brukar min man diskutera med mig om det är något speciellt han skall göra. Idag ville han tex sälja alla våra fonder som vi ligger 10000kr minus på. Det känns inte skoj att behöva sälja något som vi ligger minus på, men jag förstår hans resonemang.

Anledningen till att han ville sälja var att han skulle köpa aktier för pengarna istället och han tror att aktierna går plus snabbare än fonderna. När man har fonder får man i princip ingen utdelning och dom tar en avgift som ligger runt 2% per år. Detta är ingen stor summa i sig, men har man mycket placerat i fonder så blir det en del pengar. Dessutom är fonder mer till för människor som inte orkar engagera sig eller ta reda på saker om aktier. Min man är väldigt ekonomiskt intresserad och gillar att läsa sig till informationen om olika företag så han vill hellre ha aktier i företag han tror på. Dessutom får man utdelningar när man har aktier (utom i år då vill säga).

Så vi har sålt alla våra fonder nu och kommer köpa aktier för pengarna istället och hoppas på att vi tjänar in pengarna vi förlorade genom att sälja fonderna på att våra aktier går upp massor i stället. Min man funderar på att köpa på sig/oss lite mer av de företagen vi har bland annat scania och eniro. Det kommer antagligen även att bli några aktier i någon bank. Tror det blir SEB, men han är inte säker än. Vi får vänta och se helt enkelt. =)

Våra ekonomiska mål

Vi började när vi fick mars lönen/föräldrapenningen med dagsbudget. Än så länge har det fungerat väldigt bra och både jag och min man är nöjda. Det är skönt att se exakt hur mycket pengar man har att röra sig med varje dag. Självklart kan man handla för mer, men då får man handla för mindre någon annan dag annars kommer pengarna inte räcka till i slutet av månaden. Meningen med hela dagsbudget systemet är att vi skall få upp ögonen för hur mycket vi spenderar och att vi skall försöka få pengar kvar till månaden efter.

Vi har satt upp gemensamma ekonomiska mål som vi vill nå. Vårt stora mål är att spara massor med pengar till att börja med 1 miljon kronor. Detta kommer ta tid och för att vi inte skall tråka ut oss själva helt undertiden så har vi satt upp delmål och kommer antagligen att göra något skoj när något av dessa delmål nåtts.
(vi har en sidoinkomst som ger lite pengar varje månad detta har gjort att vi kunnat ta pengar därifrån utan att behöva tänka så mycket på var pengarna kommer ifrån. Vårt första mål är därför att kunna överleva på våra löner)
  1. Vi spar 10% av våra inkomster. (även 10% av barnbidraget går till sparandet)
  2. Vi har börjat med dagsbudget för att få en överblick över hur mycket pengar vi har att röra oss med under månaden så att våra löner räcker och att vi inte behöver snylta av våra extra pengar. De pengar som ev blir kvar när månaden är slut kommer att användas till nästa månads räkningar. När pengarna vi sparat från månaden innan betalar alla våra fasta avgifter kommer vi att spara 20% av våra löner istället för 10%.
  3. Vår extra inkomst kommer användas till att göra en buffert där 100% av pengarna gå till bufferten upp till 10000kr. Mellan 10000kr och 25000kr kommer 50% gå till bufferten och 50% till avbetalningar på våra lån. När vi nått en buffert på 25000kr kommer 100% av pengarna gå till avbetalningar av lån. När lånen är bort kommer 100% gå till sparandet igen.
Det kommer ta tid och det kommer inte vara lätt, men vem har sagt att det måste vara lätt? Det är lite konstigt för jag känner inte att jag försummat någonting denna månaden trots att jag inte handlat lika mycket som jag brukar, men det kan ju bara betyda att antingen burkar köpa skit jag inte behöver eller också att jag handlar bara för att handla. Nu går jag runt och tänker på hur mycket saker kostar hela tiden. Jag tror att det är bra att vi gjort den här förändringen i våra liv och att vi fått upp ögonen för hur mycket skit vi egentligen köper.

Min man tycker det är lite synd att vi inte gjort det här tidigare, men bättre sent än aldrig =)

/Fru S